top of page

Mikä meitä askarruttaa


Mikä meitä suomalaisia on askarruttanut viime viikkoina? Pakolaiset, ISIS-terrorijärjestö, yhteiskuntasopimuksen kohtalo, urheilu?

Näitä voisi arvailla uutisotsikoiden perusteella. Mutta Google, tuo internetin suosituin hakukone kertoo, että ei mikään edellisistä. Sana yhteiskuntasopimus antaa vajaat 1,2 miljoonaa hakutulosta, Isis-järjestö 137 000 ja Jokerit 3,8 miljoonaa. Ylivoimaisesti eniten, 7,5 miljoonaa kertaa, on haettu tietoa aiheesta Euroviisut 2016.

Joukkoviestinten ja sosiaalisen median voima hämärtää toisinaan sen, mitä ihmiset yksityisesti pitävät tärkeänä. Yhteiskunnallisten jännitteiden ja maailmanpolitiikan myllerrysten asemesta meitä näyttävät kiinnostavan enemmän tämän kevään euroviisut. On ehkä helpompi jännittää Suomen viisuedustajan valintaa ja kansainvälistä menestystä, kuin pohtia maailmaa ongelmineen

Nuorena miehenä tapasin Pariisissa intialaisen nunnan, joka työskenteli yhteisönsä jäsenten kanssa kaupunginosansa köyhien parissa. He antoivat terveydenhoitoa, ruokaa ja tarvittaessa yösijan alueensa vanhuksille. Miljoonakaupungin suuressa avuntarvitsijoiden joukossa nunnien työ näytti kovin vähäiseltä tarpeeseen nähden. Mitä tuo kannattaa?

– Päinvastoin! Miljoonat tavalliset ihmiset eri puolilla maailmaa työskentelevät tänäänkin, omassa elämänpiirissään rakentaakseen parempaa tulevaisuutta. Siitä ei vain kerrota lehdissä ja televisiossa, ja niin meidän kuvamme todellisuudesta vääristyy, nunna vastasi.

Ei sittenkään tarvitse antaa maailman huonojen uutisten lamata. Monet tärkeät, hyvät asiat tapahtuvat aivan lähellä. Niihin voi ehkä vaikuttaa, rakentaa omassa elämänpiirissään tulevaisuutta itselle ja toisille.

bottom of page